Cum am inceput sa citesc?

Întotdeauna am auzit diferite apelative referitoare la generația mea sau la cele de după mine. Generațiile născute după 1990, încetul cu încetul au primit destul de multe etichete.

Nu ştiu câți dintre cei care au etichetat aceste generații, au fost conştienți că ultima generație care a trăit copilăria exact aşa cum au trăit-o şi părinții lor sau măcar aproximativ la fel (aici referindu-mă la jocurile copilăriei, la lipsa tehnologiei, etc) a fost: ’96-97-98-99 (maxim 2000).

Lucrurile au luat cu totul şi cu totul o altă întorsătură odată cu avansarea tehnologiei. Copiii au început să vadă mai multe desene animate la TV, au început să cunoască jocurile de pe calculator şi au uitat să iasă în curte sau pe stradă să bată mingea cu prietenii.
Şi bineînțeles nu este vorba doar despre acest aspect. Tehnologia nu le-a furat doar copilăria, de care noi ceilalți am avut parte, dar le-a furat şi dorința de a se afirma, de a se cultiva, de a afla lucruri noi şi de a se simți mai liberi. Nu ați observat ce fac adolescenții din ziua de astăzi? Dacă nu vă spun eu. Stau cu ochii în calculator, în telefon, în TV, de când se trezesc şi până se bagă seara în pat. Trebuie să recunosc că şi noi ceilalți am fost acaparați de tehnologia aceasta, însă putem conştientiza care ne este limita, iar cei care nu o fac, ei bine, înseamnă că şi-au pierdut mințile.

Când se întâmplă să vedeți un tânăr de 14-15 ani citind ceva? Măcar dacă ar folosi tehnologia aceasta în a-şi cultiva cunoştințe noi. Tot ceea ce ne înconjoară, legat de tehnologie, nu face altceva decât să ne îndobitocească.

Însă eu, tu, cei care am trăit copilăria jucându-ne cu păpuși, maşinuțe, petrecându-ne după-amiezile cu prietenii, vacanțele de vară petrecându-le la bunici şi cunoscând jocuri precum: şotronul, elasticul, lapte gros, baba oarbă, de-a v-ați ascunselea, etc, cei care am mai luat o carte în brațe şi am fost fascinați de poveşti şi basme, să luăm tableta din mâinile copiilor, indiferent că sunt sau nu copiii noştrii, să le povestim frânturi din copilăria noastră, să le citim o carte, să îi facem pe ei să îşi dorească să citească o carte.

Viața este grea şi timpul nu ne mai ajunge în zilele acestea, dar lăsând – ţi copilul în fața Tv-ului sau cu tableta în față, doar pentru că este cuminte sau doar pentru ați termina tu treaba, e ca şi cum tu îți condamni copilul la incultură, la libertatea minții şi a trupului lui firav. Copiii nu trebuie să fie cuminți!:) Năzbâtiile îi ajută să crească mari.

Pune-i în mână o carte, pune-i în mână creioane, învață-l poveşti ca mai apoi să îl înveți să şi le citească singur, învață-l să numere, să se joace, să simtă că este copil şi poate generațiile viitoare vor arăta aşa cum ne dorim. De ce să judecăm tineri, generații întregi, când noi am putea să îi modelăm şi să îi facem mai buni.
Îndeamnă-ți copilul la cultură, pune-i o carte în mâini, schimbă o generație!:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s